top of page

אקסודוס 1947 

הציור המקורי נמצא במוזיאון העפלה וחיל הים, בחיפה. צוות המוזיאון התיר לנו לצלם אותו ולהכניסו לאתר ההנצחה של מעפילי "יציאת אירופה תש"ז -  Exodus 1947  "  הציור נקרא:- " The Chosen One " "האחת שנבחרה".  מידות:- 57.6/86.3 ס"מ, צבעי מים תאריך היצירה 1997. פרי יצירתו של האמן האמריקאי תום ו. פרימן -  Tom W. Freeman . האמן חיי בין השנים 1953 ועד יוני 2015 .  כתובת האתר הרשמי של האמן היא:-  http://www.tomfreemanart.com/biography.html    ציורים נוספים של האמן ניתן למצוא באתר שלו ובגוגל  בכתובת:-    https://goo.gl/cxQyRD         

קיבוץ שארית הפליטה והעפלה לארץ ישראל שהייתה באותן השנים תחת המנדט הבריטי, שהתנגד לעלית היהודים במספרים גדולים מסיבותיו הוא חייבה את היישוב בארץ על כל מחנותיו ומפלגותיו להתארגנות ולמאמץ מיוחדים. טובי המוחות ומקצוענים התנדבו למשימה בארץ ובחו"ל, על מנת לארגן להכשיר, לאמן ולעלות ארצה את יהודי התפוצות לחיים בארץ ישראל.  

בין הארגונים שפעלו באותה התקופה היו:-  הסוכנות היהודית, המוסד לעליה ב', ההגנה, הפלי"ם, הגדעונים, הג'ויינט ואחרים. כל גוף לקח על עצמו קטע מהמשימה הלאומית להעלאת שארית הפלטה ארצה.                

תמצית - רקע כללי

המאורע שנקרא "יציאת אירופה תש"ז - Exodus 1947 "  או בקיצור "אקסודוס" הינו מאורע שנמשך עבור המעפילים מסוף מלחמת העולם השניה בשנת 1945 ועד העליה לארץ ישראל של אחרוני מעפילי האקסודוס בשלהי שנת 1949 .  בסיפורי המעפילים ההפלגה על האנייה "יציאת אירופה תש"ז - Exodus 1947 "  והקרב כנגד הבריטים הוא פרק בן 8 ימים בלבד, בתוך הסיפורים שלהם.

מעפילי האקסודוס כשהם מספרים את סיפורם הם נזכרים בבתי הוריהם, בשואה, ברדיפות הנאצים, סוף המלחמה, ההתקבצות בהכוונה של הגופים הציוניים השונים ברחבי אירופה, למחנות "הכשרה" של בח"ד, הפועל המזרחי, השומר הצעיר ועוד לקראת העלייה לארץ ישראל. בהמשך הסיפור מתארים המעפילים את חציית הגבולות בתוך אירופה מי ברגל, מי ברכב ומי ברכבות כשהכיוון הכללי לכיוון אזור הכיבוש האמריקאי שבגרמניה וחופי הים התיכון ובעיקר באיטליה וצרפת. מרגע שהמוסד לעליה ב' עדכן את הארגונים היהודיים שישנה אנייה מוכנה להפלגה. הגיעו תוך מספר ימים ברכבות אלפי מעפילים למחנות מעבר זמניים עד למתן האות על מקום העליה על אניות המעפילים. ההפלגה ארצה מחופי איטליה וצרפת נמשכה בדרך כלל כשבוע ימים בממוצע. ברוב המקרים אניות המעפילים נלכדו ע"י הבריטים עם או בלי קרב והמעפילים הובלו למחנות מאסר בעתלית, וקפריסין. משהתמלאו מחנות המאסר החליטה ממשלת בריטניה על מדניות חדשה שנקראה ריפולמנט - Refoulement . שמשמעותה החזרת המעפילים לנמלי המוצא מהם הם יצאו. מדיניות זו הופעלה פעם אחת בלבד, על מעפילי האקסודוס. מכאן החל השוני בסיפור העפלתם של מעפילי האקסודוס מיתר המעפילים שהעפילו ארצה באותן שנים. לסיפור עלייתם של מעפילי האקסודוס נוספו עוד 4 פרקים.

א) ההפלגה על אניות המאסר והגרוש.

ב) ההתנגדות לרדת בנמל פורט דה בוק שבצרפת, ההתנגדות לרדת בנמל גיברלטר ובנמל המבורג בגרמניה.   

ג) פרק נוסף החיים ב-4 מחנות העקורים בגרמניה,

אם-סטאו ( Am Stau), ן- פופנדורף ( Pöppendorf ) שליד העיר ליבק (  Lübeck  ) , אמדן ( Emden) שליד העיר אוריק ( Aurich ),

סנגוארדן ( Sengwarden ) שליד העיר ווילהלמסהאפן ( Wilhelmshaven ).

ד) הפרק האחרון לאחר הכרזת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 על סיום המנדט הבריטי ולקראת קום המדינה. העליה ארצה במהלך השנים 1948 ו- 1949. חלק ממעפילי האקסודוס עלו ארצה על אניית הנשק של הרוויזיוניסטים/ה"אצל" - האלטלנה ונפגעו ממתקפת ההגנה בחוף תל אביב. אחרים עלו על אניות הנוסעים, קדמה, קסרטה ותאודור הרצל שיצאו ממרסיי ומיתר נמלי הים התיכון.

 

 

bottom of page